Straatwerk voegen: brekerzand, inveegsplit of voegmortel?

Wanneer gestart wordt met de keuze voor bestrating, komen er enkele essentiële elementen in beeld: strak gelegde stenen, een perfecte uitlijning en een professionele afwerking. Kleuren, uitstraling, alles wordt zorgvuldig afgewogen voordat er gestart wordt met bestraten. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de voegen tussen de stenen – een cruciaal onderdeel van elk bestratingsproject. In dit artikel nemen we u mee in de wereld van “Straatwerk Voegen” en leggen we uit waarom producten zoals “Brekerzand,” “Inveegsplit,” of “Voegmortel” ook een belangrijke keuze vormen in de aanleg van straatwerk. 

De Basisbeginselen van straatwerk voegen

Straatwerk voegen zijn de ruimtes tussen de stenen, tegels of klinkers op uw terras, oprit of wandelpad. Deze voegen vullen niet alleen de ruimte tussen de bestratingselementen, maar ze spelen ook een belangrijke rol bij het waarborgen van de stabiliteit, drainage en duurzaamheid van uw bestrating. Er zijn grofweg drie producten om uit te kiezen als het gaat om het opvullen van de voegen tussen straatwerk:

  1. Brekerzand
  2. Inveegsplit / voegsplit
  3. Voegmortel 

1. Brekerzand: Het Fundament

Brekerzand, ook wel bekend als inveegzand, kan op twee manieren worden toegepast. Dit zand is enerzijds geschikt om in te straten. Dus onder het straatwerk voor een stabiele ondergrond. Het verdicht zich goed en helpt bij het voorkomen van verzakking van de stenen. Daarnaast faciliteert brekerzand een goede afwatering, wat essentieel is om te voorkomen dat water zich ophoopt onder uw bestrating. En brekerzand kan gebruikt worden voor het invegen van de voegen. 

2. Inveegsplit: Onkruidbestendige Voegen

Inveegsplit is een uiterst nuttig product voor het vullen van de voegen tussen uw stenen. Het fungeert als een voegvulling en voorkomt onkruidgroei tussen de voegen. Door inveegsplit op de bestrating te strooien en het zorgvuldig in de voegen te vegen, wordt niet alleen onkruidgroei tegengegaan, maar uw straatwerk krijgt ook een nette en afgewerkte uitstraling. Het is leverbaar in verschillende kleuren en verschillende formaten (fracties) om zo altijd een passende uitstraling te creëren passend bij de bestrating of de rest van de tuin. Inveegsplit wordt samen met brekerzand het vaakst gekozen als het gaat om grotere oppervlaktes. 

3. Voegmortel: Duurzaamheid en Afwerking

Voegmortel, ook wel bekend als bestratingslijm, is een uitstekende keuze voor extra stabiliteit en duurzaamheid. Het wordt gebruikt om de voegen tussen de stenen te vullen en voorkomt verschuiving en beweging van de bestratingselementen. Bovendien draagt voegmortel bij aan de algehele esthetiek en netheid van uw bestrating. Een ander groot voordeel is dat het meest onkruidwerend is van de drie opties (maar toch waterdoorlatend). Daarentegen is het prijstechnisch, zeker voor grote oppervlaktes, wat minder gunstig. 

Het proces van straatwerk voegen

Het creëren van straatwerk voegen met behulp van brekerzand, inveegsplit en voegmortel is een gestructureerd proces:

  1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat de ondergrond goed is voorbereid en vlak. Brekerzand wordt gelijkmatig verdeeld en verdicht onder de bestrating.

  2. Invegen van Inveegsplit: Nadat de stenen zijn gelegd, veegt u inveegsplit over de bestrating en borstelt u het in de voegen om onkruidgroei te voorkomen.

  3. Toepassing van Voegmortel: Voor extra duurzaamheid kunt u voegmortel aanbrengen in de voegen tussen de stenen. Voegmortel zorgt voor een sterke binding en verhindert verschuiving.

Met deze drie producten en een nauwgezette aanpak, zorgt u voor een stabiele, onkruidvrije, en fraai afgewerkte bestrating.

Tot slot

Straatwerk voegen zijn de verbindende schakels die uw bestrating bij elkaar houden en het een professionele uitstraling geven. Het gebruik van brekerzand, inveegsplit en/of voegmortel is van cruciaal belang om duurzaamheid en uitstraling te waarborgen. Het resultaat is een bestrating die niet alleen mooi is, maar ook onderhoudsvrij. Dus, als u van plan bent om uw buitenruimte te transformeren met nieuw straatwerk, vergeet dan niet het belang van deze voegproducten.

string(0) ""
string(21) "tussen 08:00 en 12:00"

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid