Verschil Polyvlokken en Tapijtvezels

Polyvlokken of Tapijtvezels

Voor het verbeteren van de paardenbodem wordt veelal gebruik gemaakt van de toevoeging van stabiliteitverbeteraars, zoals Polyvlokken of Tapijtvezels. Het verschil tussen beide producten is niet altijd even duidelijk. Graag lichten we het verschil toe.

Polyvlokken

Polvylokken zijn zoals de naam al aangeeft vlokken Geotextiel. De vlokken worden door het zandpakket gemengd en zorgen voor meer stabiliteit, betere waterhuishouding en veerkracht. De vlokken houden water vast en laten geleidelijk weer los in periode van droogte.

Ze zijn vooral geschikt voor bodems die meer luchtigheid en veerkracht kunnen gebruiken. Het wordt voornamelijk gecombineerd in bodems met hoogwaardig toplaagzand.

Er zijn zowel polyvlokken met vezels als polyvlokken zonder vezels. De vezel toevoeging is ideaal voor bodems die veel zijwaartse krachten te verwerken krijgen. Denk dan aan longeerbodems, springbodems of bodems die zeer intensief worden gebruikt, maar die wel over hoogwaardig toplaagzand beschikken. Voor dressuurbodems en/of recreatieve bodems volstaan polyvlokken zonder vezels. 

Tapijtvezels

De tapijtvezels, zijn zoals de naam tevens aangeeft, vezels gecombineerd met stukken vlokken. Doordat de tapijtvezel grotendeels uit vezels bestaat ontstaat een vezelverbinding met het zand. Dit is te vergelijken met bewapening. De tapijtvezels bevatten daarnaast ook wat vlokken waardoor ook de stabiliteit en waterhuishouding wordt verbeterd.

Tapijtvezels worden voornamelijk toegepast als het zand meer binding dient te hebben, denk aan te losse / zware bodems. En in combinatie met M3C Zand. 

Of voor specifieke toepassingen, zoals springen of bij een longeercirkel, waar veel belasting op het zand komt. De dunne vezels van gemiddeld 3 tot 4cm verbinden het zandpakket beter. 

Beslisboom

Twijfel je welke product je nodig hebt? We hebben een handige beslisboom gemaakt om je makkelijk te helpen naar het juiste product:

Download beslisboom 

“Het geheim van een goede paardenbodem”

Meer leren over een goede rijbak? Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:
ZC_ad 15x10 V4
string(0) ""
string(21) "tussen 08:00 en 12:00"

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid