Rijbak aanleggen op kleigrond

Rijbak aanleggen op kleigrond

Het aanleggen van een rijbak roept vaak veel vragen op. Met name de ondergrond van klei zorgt regelmatig voor hoofdpijn voor menig paardenliefhebber.

Tip: Compleet van A tot Z Bouwplan buitenbak aanleggen

Waarom is klei lastig?

We zullen er niet omheen draaien, klei ondergrond is niet prettig als het gaat om paarden houden. Maar waarom is dat? Klei bestaat uit hele kleine gronddeeltjes, kleiner dan 2 µm (micrometer) en uit diverse mineralen, ideaal voor gewassen dus. Echter is klei door de grote hoeveelheid kleine deeltjes zeer slecht waterdoorlatend, zeker in vergelijking met zand. In droge tijden houdt klei langer water vast (wat weer een klein voordeel is), maar te verwaarlozen in het grote geheel.

Ofwel klei is ideaal als u aardappels wilt telen, maar voor paarden verdient een klei ondergrond extra aandacht / aanpassingen.

Rijbak aanleggen op kleigrond

Idealiter bestaat een rijbak (of paddock) uit een goede onderlaag en de juiste toplaag. Om een perfecte onderlaag te creëren wordt niet gewerkt met de ondergrond van het gebied, maar wordt het gehele oppervlakte uitgegraven en opnieuw opgebouwd met het juiste materiaal (zoals een onderlaag van Granulight). Dit vergt andere investeringen dan wanneer wel wordt gewerkt met de ondergrond van het gebied.

Indien wordt gewerkt met de ondergrond van het gebied, in dit geval klei ben je onlosmakelijk verbonden aan draineren. Zonder drainage ben je eigenlijk gegarandeerd van een slechte bodem in periodes van natheid. Het water zal onvoldoende kunnen wegstromen. Het is belangrijk dat je de drainagesleuven goed uitgraaft, voorziet van een drainagebuis (aansluiten op een sloot) en opvult met goed drainerend materiaal, zoals drainagezand. Indien je de sleuven opvult met fijn zand zal een silt laag ontstaan rondom de drainagebuis waardoor het water alsnog de drainagebuis niet kan bereiken.

Tip: Zorg dat de bodem hoger ligt dan naastgelegen land. Hoe minder water je per definitie in de bodem krijgt, hoe minder water er afgevoerd dient te worden. Hoe lager de rijbak ligt, hoe meer oppervlakte water de bodem ook krijgt van naastgelegen land.

“Het geheim van een goede paardenbodem”

Meer leren over een goede rijbak? Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:
ZC_ad 15x10 V4
string(0) ""
string(21) "tussen 08:00 en 12:00"

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid