De aanleg van een Jeu de Boules baan

Aanleg jeu de boules baan

Jeu de Boules, hét spel van de Fransen en ondertussen zeer populair over de gehele wereld. Van vakantiebezigheid, hobby of sport. Jeu de Boules zorgt voor plezier van jong tot oud. Echter, hoe leg je een Jeu de Boules baan aan en waar dien je op te letten? Kort samengevat is de aanleg jeu de boules baan opgebouwd uit drie lagen:

  1. Drainerende funderingslaag, dikte 20-25 cm
  2. Halfverharding- / basislaag, dikte ca. 10 cm
  3. Afstrooi- / toplaag, dikte ca. 1 cm

De lokale bodemgesteldheid, de toegepaste materialen en de wijze van verwerking bepalen uiteindelijk de kwaliteit van de (sport)vloer. De standaard afmeting van een Jeu de Boules baan is 3 x 13 meter of 4 x 15 meter.

1. AANLEG DRAINERENDE FUNDERING LAAG

Een goede waterhuishouding in en rond de baan is de basis voor een duurzame baan. Een drainlaag zorgt ervoor dat de baan altijd bespeelbaar is, regenwater wordt snel afgevoerd en capillaire (op)stijging van grondwater voorkomen wordt. Hierdoor wordt verzadiging van de halfverharding-/basislaag tot een minimum beperkt. Advies Indien nodig (zwarte)grond van maaiveld afgraven. Aanbrengen fundering laag van minimaal 20 cm (grof) drainagezand.

Tip: Pas GEEN “goedkope” funderingsmaterialen als puingranulaat 0/16-40 toe. Deze materialen bevatten veel fijne delen, waaronder cementresten die een bindende werking hebben, waardoor een fundering laag ontstaat die juist SLECHT water doorlaat.

2. NATUURLIJKE HALFVERHARDING

Voor de basislaag adviseren wij een natuurlijk halfverhardingmateriaal, zoals Gralux 0/10 of Graniet. Wat is nu precies een halfverharding? In de meeste gevallen is dit een 100% natuurlijk gesteente waarvan grote brokken steen worden gebroken tot fijne split. Hierna wordt het materiaal uitgezeefd tot een fractie 0 tot 8-12mm, waarbij de verhouding tussen grove en fijne delen zeer belangrijk is. Indien dit materiaal op de juiste wijze wordt verdicht, ontstaat er een harde en stabiele laag met een natuurlijke uitstraling die de basis moet vormen van de Jeu de boules baan. Kenmerken goede Jeu de Boules baan:

  • De baan moet stabiel zijn, maar niet te hard
  • De baan mag niet te zacht zijn met te veel mul/los materiaal

Kenmerken natuurlijke halfverharding:

  • De combinatie van fijne en grove delen zorgen voor stabiliteit
  • Te veel fijne delen verslechteren te afwatering
  • Te veel grove delen, maken de baan te zacht

Het is dus de kunst om de juiste balans te vinden tussen hard-zacht en fijn-grof. Iedere leemlaag of halfverhardinglaag laat in principe slecht water door, omdat de poriën klein zijn. Ook die prachtige speelvelden in Frankrijk laten dikwijls slecht water door. Echter in Nederland hebben we te maken met een ander klimaat (vaker regen) en een andere bodemgesteldheid (hogere grondwaterstand), waar we bij de aanleg op in moeten spelen.

AANLEG HALFVERHARDING-/BASISLAAG

Jeu de Boule Baan - Gralux

Advies: De halfverhardinglaag van Gralux 0/10 aanbrengen in een laagdikte van 10cm op een goede fundering. Om de afwatering van oppervlakte water te bevorderen is het aan te bevelen om het oppervlak van de Jeu de boules baan met een licht afschot, dan wel licht bol af te rijen. De helling moet de afwatering bevorderen, maar moet dusdanig binnen de perken blijven dat het spel er niet door beïnvloed wordt. Hierna het materiaal verdichten middels walsen. Wil je weten wat Gralux / Dolomiet is? Lees dan onze blog hiervoer.

Tips

Na het lossen van de Gralux, de aangevoerde vracht c.q. vrachten goed mengen en eventueel water toevoegen, zodat er geen scheiding kan ontstaan tussen grof en fijn materiaal.

Verdichten met tandemwals van 1500/2000kg, NIET trillen. Door trillen ontmengt het mengsel zich, waardoor enkel de fijne delen bovenkomen. Dit verslechtert de afwatering, zorgt bij droogte en wind voor stof en geeft bij regen leem af.

Bij extreem nat weer het gespreide materiaal niet afwalsen, maar tot het juiste vochtgehalte laten drogen en daarna pas verdichten.

3. AANLEG AFSTROOI- / TOPLAAG

In principe kan er enkel op de halfverhardinglaag al gespeeld worden. Het komt echter de diversiteit van het spel, het aangezicht en wederom de afwatering ten goede als de baan wordt voorzien van een mooie toplaag. Er zijn veel materialen die als afstrooilaag voor een Jeu de Boules baan toegepast kunnen worden. Het materiaal moet hard zijn, om vergruizing door de ballen zo veel mogelijk te beperken. De laag moet niet te dik zijn, zodat de ballen niet te snel stil komen te liggen. Des te grover het afstrooimateriaal, des te onberekenbaarder de baan. Natuursteensplitten zijn er in verschillende kleuren, waardoor het aangezicht van de baan beïnvloed kan worden.

Tip: Gebruik een harde steensoort zoals grind, granietsplit of de harde kalksteensoorten.

Aanbrengen toplaag:  Het afstrooimateriaal gelijkmatig in een laagdikte van 1cm over de halfverharding aanbrengen. Hierna het materiaal licht aanwalsen. Gebruik voor recreatie banen grind of split in de afmeting 2-5mm en voor gevorderden 4-8mm. Veelgebruikt is het kasteelgrind als toplaag of Japans Split in de fractie 2/5.

Moeilijkheidsgraad verhogen? Beide afmetingen kunnen ook gecombineerd worden en om de moeilijkheidsgraad nog iets te verhogen kan er op willekeurige plekken nog gestrooid worden met een nog iets grover materiaal bijvoorbeeld een split 8/11 of 8/16.

4. WATERHUISHOUDING EN AFBAKENING

Blijft uw Jeu de Boules baan nat? Zoals eerder beschreven is de waterhuishouding van een Jeu de Boules baan erg belangrijk. Drainagesleuven en of -buizen kunnen een extra bijdrage leveren aan de afvoer van overtollig water. Indien de banen met een licht afschot worden aangelegd, is het aan te bevelen om aan de aflopende kant, drainsleuven van grind of split (strook van 20-30cm breed) aan te leggen eventueel in combinatie met een drainagesysteem. Overtollig oppervlakte water wordt dan snel afgevoerd. Indien het zelfde materiaal (in een grovere fractie) als de afstrooilaag wordt gebruikt hoeft dit het aangezicht niet te verstoren.

Tips

Gebruik voor de drainsleuven split of grind in de maat 8-16mm.
Voor de afbakening van de baan worden vaak betonnen banden of balken gebruikt om het doorschieten van de boules tegen te gaan.

Deze afbakening moet echter niet (onbewust) als waterkering gaan fungeren. Zorg er bij de aanleg voor dat er voldoende openingen zijn, zodat oppervlakte water weg kan.

Meest gekocht voor Jeu de Boules banen

3 reacties op “De aanleg van een Jeu de Boules baan

  1. henk prins zegt:

    wat zijn de kosten van het materiaal van een dubbele baan jeu de boules 13 x3 meter is dan 13 x6

    • Zandcompleet zegt:

      Geachte heer Hoogland, dank voor uw reactie. Vanuit Zandcompleet verzorgen wij geen volledige aanleg. Wij verzorgen enkel de leverantie van de materialen. Groet, Melissa

Reacties zijn gesloten.

string(0) ""
string(21) "tussen 08:00 en 12:00"

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid