Grind aanleggen, Tuinpad, Oprit of Siertuin

grind aanleggen

Hoe kunt u grind aanleggen? Dat is afhankelijk van de belasting. U kunt zich wellicht voorstellen dat bij een zwaarbelaste oprit of parkeerplaats er anders te werk wordt gegaan, dan een tuinpad waar alleen op gelopen wordt. Hieronder gaan we dieper in op de aanleg van grind, zoals in een siertuin, grindpad /terras en oprit / parkeerplaats, elk met zijn eigen belasting en opbouw.

1. Grind aanleggen voor een Grindpad / Siertuin

Een tuinpad of siertuin aanleggen is redelijk eenvoudig. Belangrijk is om vanuit de basis gelijk goed te werk te gaan. Dit betekent dat de ondergrond mooi vlak en stevig is. Ondergrond van zand of grond volstaat meestal voor een tuinpad of terras, gezien de druk belast op deze oppervlakten laag is. Om onkruidgroei tegen te gaan is het verstandig om daaroverheen worteldoek aan te leggen. Voor een mooie strakke afscheidingsovergang van uw tuinpad of border kun je een cortenstaal borderrand of kantopsluitingen gebruiken. Hoe deze te leggen is te lezen in de productomschrijving kantopsluiting.

Tip: Mocht u gebruik maken van kantopsluiting laat dan het antiworteldoek iets tegen de kantopsluiting omhoog lopen, daarmee voorkomt u dat er onkruid groeit tussen de kantopsluiting en het worteldoek.

Vervolgens wordt het grind of split verspreid over het worteldoek. Dit gaat het makkelijkst met een hark. Voor een mooi egaal resultaat wordt een laagdikte van 5-6 geadviseerd. Samengevat, Grind aanleggen in vier stappen voor uw grindpad of siertuin:

  1. Ondergrond (zand of grond) egaliseren.
  2. Kantopsluitingen plaatsen voor een mooi strakke overgang tussen pad en tuin.
  3. Anti-worteldoek uitleggen.
  4. Aanbrengen van het grind of split en egaal uitharken tot een laag van +/- 5-6 cm.

2. Grind aanleggen voor een Terras

Het aanleggen van een terras met grind of split gaat eigenlijk op dezelfde simpele wijze als het aanleggen van een grindpad of siertuin. Echter zou u stap 3 het worteldoek kunnen vervangen voor grindmatten met worteldoek. Dit zijn kunststof honingraad platen waarin het grind in gevangen ligt, waardoor men minder diep in het grind wegzak als u er overloopt of met de tuinstoelen op gaat zitten. Meer weten over het gebruik van grindmatten? lees dan ook onze blog: Splitplaten Leggen in 3 eenvoudige stappen

3. Grind aanleggen voor een Oprit / Parkeerplaats

Bij grind aanleggen voor een oprit of parkeerplaats komt iets meer bij kijken, gezien een oprit zwaar belast wordt met bijvoorbeeld autoverkeer. Van belang is een goede en stevige fundering aan te leggen, welke niet gaat verzakken of ongelijkheden gaat vertonen na verloop van tijd. Daarom dient eerst een funderingslaag van 20-25 cm gebroken puin aangelegd te worden. Deze laag wordt aangetrild tot een stevig en solide fundament. Hierop zou het grind of split direct gestort kunnen worden en verdelen tot een laag van 5-7cm. Wilt u alleen een mooi spoorbrij en onderhoudsarme oprit, dan is het aan te raden om grindmatten te gebruiken. het meeste grind komt dan te liggen in de honingraadstructuur van de platen, hierdoor kunnen de autobanden niet te ver in het grindpakket wegzakken en voorkomt u spoorvorming. Qua fractie wordt de fractie 8/16 of kleiner geadviseerd. Net als bij het aanleggen van een siertuin of grindpad creëert u een mooie strakke overgang van uw oprit naar uw tuin of plantborders met gebruik van kantopsluitingen. Samengevat, grind aanleggen stapsgewijs voor uw oprit of parkeerplaats.

  1. Creëren van een stevig fundament van 20-25cm aangetrild gebroken puin.
  2. Kantopsluitingen plaatsen voor een mooi strakke overgang tussen pad en tuin.
  3. Aanbrengen van grindmatten.
  4. Aanbrengen van het grind of split en egaal uitharken tot een laag van +/- 5-7 cm.

Besteld direct uw grind/split , zodat u snel aan de slag kunt!

 
Wil je inspiratie op doen voor je tuin? Lees onze blog over de mooiste grindsoorten voor de tuin of oprit.
string(0) ""
string(21) "tussen 08:00 en 12:00"

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid