Waterdoorlatende bestrating & verharding

Waterdoorlatende bestrating

Waterdoorlatende bestrating, wat is het en waarom wordt het toegepast? In Nederland worden steeds meer oppervlakten verhard, waardoor het hemelwater steeds minder goed op natuurlijke wijze in de ondergrond kan wegvloeien. Gevolg hiervan is dat grote hoeveelheden hemelwater voor het grootste deel via rioleringen en putten gaat weglopen. Dit geeft bij hevige regenval grote druk op het bestaande rioleringsnetwerk.

Hierdoor ontstaan problemen met verwerken van hemelwater, waardoor straten blank kunnen komen te staan. U kunt hier zelf (minder plassen op uw straatwerk) en uw omgeving een handje bij helpen door zoveel mogelijk waterdoorlatende bestrating, wateropslag in de tuin en/of halfverharding te gebruiken bij de aanleg van uw tuin, oprit of andere bestrating. Op deze manier wordt hemelwater weer op natuurlijke wijze weggevloeid en help je mee aan het vergroenen.

Wat is waterdoorlatende bestrating en/of verharding?

Waterdoorlatende bestrating is een manier van bestraten of materiaalkeuze die ervoor zorgt dat hemelwater gemakkelijk weg kan lopen in de ondergrond. Het zijn vaak poreuze materialen of losse materialen, maar het kan dus ook een manier van bestraten zijn. Dit noemt men ook wel waterdoorlatende steenverbanden, waardoor genoeg ruimte tussen de stenen blijft bestaan. In alle gevallen kan het water gemakkelijk weglopen in de ondergrond in plaats van via het rioleringsnetwerk.

De werking van waterpasserende bestrating.

Het hemelwater wordt als eerst opgeslagen in poreuze ruimten van de bestrating of verharding, waarna het langzaam weg kan lopen in de onderlaag en naar de ondergrond. Hierdoor blijft op het oppervlak geen plassen staan of spoelt het niet over het oppervlak weg. Een bijkomende voordeel is dat hemelwater wordt gefilterd van verontreiniging als het door de lagen heen wegloopt, zoals in een pot filterkoffie.

Voor- en nadelen van waterdoorlatende bestrating

Voordelen:   Door de snelle afvoer van regenwater ontstaat geen plasvorming.   Grondwater wordt op een natuurlijke manier op peil gehouden.   Bij hellende opritten heb je geen waterstromen.   Minder snelle opvriezing van oppervlakten, dus minder gladheid.   Grote variatie aan soorten, kleuren en materialen, waardoor voor elke uitstraling een geschikt materiaal is. Nadelen:   Iets meer onderhoud qua onkruidbestrijding.   Afhankelijk van de materiaalkeuze en onderlaag kan het iets meer gevoelig zijn voor spoorvorming.

Welke typen waterdoorlatende verharding zijn er?

Qua waterdoorlatende verharding bestaan verschillende soorten en typen. Eigenlijk zijn ze in twee groepen in te delen, namelijk de onderlaag ofwel waterdoorlatende bovenlaag en de waterdoorlatende fundering. Elk met zijn eigen functie en doel. U kunt zich vast voorstellen dat bijvoorbeeld bij een waterdoorlatende fundering andere eisen worden gesteld qua uitstraling dan een zichtbare bovenlaag.

Waterdoorlatende bovenlagen

Boomschors Grove Den Tuin

Houtsnippers & Boomschors 

Houtsnippers en Boomschors zijn geschikt als waterdoorlatende bovenlaag. Deze zijn met name geschikt voor tuinpaden, maar kan ook gebruikt worden om de bodem te bedekken waar geen planten groeien. Beiden voorkomen namelijk dat de bodem kan uitdrogen en verminderen onkruidgroei. Tevens zijn houtsnippers en boomschors ook de meest duurzame waterdoorlatende verharding. Het enige is dat ze na verloop van tijd wel bijgevuld dienen te worden. Dit omdat deze onder invloed van de weersomstandigheden langzaam vergaan. 

Project Schelpenpad overzicht pad

Schelpen

Schelpen worden net als houtsnippers en boomschors veel toegepast als bovenlaag voor tuinpaden en terrassen. Schelpen zijn erg goed waterdoorlatend. Echter vragen schelpen wel wat extra onderhoud en moeten ze na verloop van tijd worden aangevuld en geëgaliseerd, omdat deze worden vertrapt. Dit kun je voor een groot deel verminderen door grindplaten te gebruiken, hiermee wordt de druk namelijk verdeeld. Wil je meer weten over Schelpen en de diverse toepassingen, lees dan onze blog: Schelpen, de toepassingen 

Split & Grind 

grind aanleggen

Door de verkrijgbaarheid van vele soorten en kleuren Grind en Split is dit een veel gebruikte waterdoorlatende verharding in tuinen en opritten. Waarschijnlijk zelfs de meest bekende. Voor elke stijl of sfeer is wel een geschikte combinatie te maken met grind of split. Het voordeel van deze materialen is dat deze vaak hard zijn wat ze goed geschikt maakt voor o.a. opritten. Aan te raden is wel om hieronder Grindroosters met anti-worteldoek te gebruiken om spoorvorming en onkruid te voorkomen.

Bestraten met waterdoorlatend steenverband. 

Bestraten met een waterdoorlatend steenverband, ook wel een open bestratingspatroon genoemd kan met vrijwel elke soort klinker of tegel worden gerealiseerd. Hierbij wordt het steenverband zo gelegd dat een open patroon ontstaat, waardoor regenwater gemakkelijk de grond in kan weglopen. Deze oplossing is zeer geschikt voor opritten en tuinpaden. In de open ruimte tussen de bestrating wordt vaak gras of een ander soort bodemdekker geplant. 

Poreuze klinkers. 

Poreuze klinkers hebben een poreuze binnenstructuur, waardoor het regenwater direct door de steen de grond in kan lopen. Vaak hebben deze stenen aan de buitenzijde een uitsparing waardoor nog makkelijker het regenwater kan weglopen. Poreuze klinkers zijn zowel geschikt voor opritten en terrassen als voor tuinpaden of andere bestrating doeleinden. 

Grasbetonroosters. 

Grasbetontegels zijn betonnen roosters welke worden gevuld met grond en daarna ingezaaid wordt met gras. Dit wordt veelvuldig gebruikt voor de oprit, het kan een zware belasting aan en er is geen risico op spoorvorming.

Waterdoorlatende onderlagen

Gebroken puin 

Gebroken puin (ook wel bekend onder de naam puingranulaat of menggranulaat) is gemaakt van materialen die vrijkomen bij het slopen van oude stenen en betonnen constructies en bestaan dan ook uit metsel-, steen- en betonpuin. Met hergebruik van gebroken puin heb je dus een duurzame onderlaag. Een fundering van gebroken puin geeft een goede fundering voor de zwaarder belasten oppervlakten zoals bijvoorbeeld een oprit of straat. 

Drainagemortels 

Opbouw Drainagemortel

Drainagemortels zijn verlijmende waterdoorlatende onderlagen, dit betekent dat de bovenlaag vast komt te liggen op de onderlaag, zonder het waterdoorlatende vermogen te verminderen. Drainagemortels worden dan ook vaak gebruikt onder terrassen met dunne keramische tegels. Het vermindert de kans op vorstschade of dat de tegels op termijn kunnen breken of loskomen.


StabiCare®

Ondergrond Kunstgras

Stabicare® is een onderbouw product met zeer hoge waterdoorlaatbaarheid en is tegelijkertijd een zeer licht materiaal. Dit maakt het ideaal voor toepassing op gebieden waar gewicht en waterdoorlaatbaarheid belangrijk zijn, zoals waterdoorlatende onderlagen voor bijvoorbeeld onder keramische tegels of kunstgrasvelden. Meer weten over het onderhoud hiervan? Lees dan onze blog.

Onderhoud van waterdoorlatende bestrating

Zowel waterdoorlatende bestrating als bovenlagen hebben relatief weinig onderhoud nodig. Vaak is enkel onkruid verwijderen tussen de voegen of het grind voldoende. Bij grind is dit gemakkelijk te verminderen met Anti-worteldoek. Bovenlagen van grind, split of houtsnippers dienen wellicht op zijn tijd te worden aangeharkt om eventuele spoorvorming te verwijderen, echter met het gebruik van Grindplaten met worteldoek onder het grind of split kan zowel spoorvorming als onkruid worden vermindert. Hierdoor wordt het onderhoud tot het minimum beperkt.

Wil je meer lezen over duurzaam water beheer? Koop dan ons ebook over watermanagement in de tuin.

string(0) ""
string(21) "tussen 08:00 en 12:00"

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid