Jaaroverzicht 2022 – Jubileum editie

Dit jaar start ik aan mijn 10e jaaroverzicht! Wie had dat ooit gedacht Al 10 jaar lang schrijf ik een heel jaar lang zaken op die ik graag wil onthouden. Belangrijke zaken. Mijlpalen. Dingen waar je trots op bent of zaken die je bezig houden. De uitdagingen en de mooie projecten. Als naslagwerk voor onszelf, omdat je vaak niet ziet wat je allemaal bereikt als je in het moment zit. Maar als je deze 10 jaarverslagen zo op een rijtje zet, zie je de lijn heel duidelijk. En zo nemen we dus ook geïnteresseerde (en welkom concurrenten ;)) al 10 jaar lang mee met een kijkje in onze keuken.

In 2012 startte ik, als jonge vrouw van 25, Zandcompleet samen met mijn vader. Hij had de kennis van het zand, ik had kennis van veel zaken, maar niet van zand of webshops, maar wilde graag leren ;). Handig met computers was ik wel en dus ging ik zelf de webshop wel ‘even’ bouwen. Dat duurde een paar maanden, maar dat maakte niet uit. Ik had een fulltime baan en mijn vader had nog het moederbedrijf.

In augustus 2012 was het dan zo ver, we waren live en kregen (nog zonder iDeal) onze eerste bestelling! Van nog een internationaal bekende familie. Hoe bijzonder was dat. Dan vergeet je je eerste bestelling echt nooit meer. Dikke paniek hadden we. Want we hadden eigenlijk geen idee hoe we dit gingen aanpakken. Maar we leerde snel en van het een kwam het ander. Nu zijn we 10 jaar verder en sinds de oprichting 37 jaar in totaal. We maakte leuke dingen mee, minder leuke en wisten vooral op heel een vlakken uit te breiden. Zowel als bedrijf, als in het gezin. Want ondertussen zijn we niet alleen 10 jaar verder, maar ook 3 kinderen en zit mijn man ondertussen ook alweer bijna 4 jaar in het bedrijf. Reken daar nog een hond en een paard bij en de boel is compleet.

Ons steentje bijdragen

Na een paar jaar geen evenementen gehad te hebben zijn we blij dat in 2022 eindelijk weer sponsoring mogelijk was van diverse (paarden)evenementen. We doen dat dan ook altijd heel graag. Met een hindernis of financiële ondersteuning. Dit jaar hebben we onder andere eventing Etten-leur weer gesponsord, Blom ponyconcoursen en een lokale jubileum wedstrijd. Leuk om de hindernis eindelijk weer on tour te hebben.

Verder investeerde we in zonnepanelen, zodat ook onze bedrijfsloods en onze elektrische auto’s (oké hybride…) neutraal zijn in verbruik. In het assortiment legde we meer focus op Sedumdaken. Niet alleen om dit een heel mooi product is. Maar ook omdat het mooie duurzame effecten heeft. Voor dat soort natuurlijke producten hebben we altijd plaats.

Oog voor de prijzen

Als 2022 wel ergens van in het teken stond was het wel de instabiele markt. Ofwel het jaar van de toeslagen. De oorlog in Oekraïne resulteerde in niet alleen heel veel ellende voor de mensen daar, maar ook brandstoftoeslagen en energietoeslagen. Ook worden we als bedrijf dat werkt met scheepsvracht regelmatig geconfronteerd met laagwatertoeslagen. In de praktijk betekende dit prijsverhoging op prijsverhoging. Voor niemand leuk. Voor onze klanten niet, maar voor ons net zo min. Het brengt toch altijd onzekerheid. Hoe verloopt het jaar? Wat brengt de markt? Liever bouw je altijd door, maar jaren waren in het vooral hands aan deck is om alles in het gareel te houden horen er nu ook eenmaal bij.

Uittreding Antoon

Een andere grote stap is de officiele uittreding van mijn vader, Antoon Buijens. De oprichter van Buyens in 1985. Een bedrijf wat zich in de jaren die volgde enorm heeft geëvolueerd tot de oprichting van Zandcompleet in 2012. Maar zoals dat gaat in families wordt de eerste generatie ouder, wordt techniek voor hen steeds lastiger en is het vooral zaak om bij te blijven. Vanaf 2022 is mijn vader dus officieel geen eigenaar meer, maar ik kan je vertellen, in een familiebedrijf maak je pas echt plaats als je er niet meer bent. In de praktijk is er dus maar weinig veranderd, behalve wat zaken op de achtergrond qua organisatiestructuur en administratieve zaken. Hij loopt nog steeds hier iedere dag rond, doet nog steeds al zijn eigen taken en helpt daar waar nodig.

De leuke projecten

Ieder jaar is er ook weer een hoop bijzonders. Projecten die je graag wilt onthouden. Voor als je dus over 10 jaar dit jaarverslag terugleest en denkt, oh ja! We leverde grind voor de Floriade, een nieuwe toplaag voor de BMX baan voor de world cups en we namen een nieuw exclusief toplaagzand in assortiment. Daarmee brengen we het zand van vele olympische spelen ook naar de particulier, daar waar het dezelfde mix betreft.

Ik had een interview in de bode als vrouwelijk ondernemer, verzorgde gastcolleges op verschillende scholen en dacht vooral veel na over de visie voor 2023 – 2024. We ontwikkelde 360 graden productfoto’s en tot slot finishte ik mijn eerste halve triathlon. Voor de kenners Ironman 70.3 in Maastricht. Of voor de niet kenners, dat is 1.9km zwemmen, 90km fietsen (met de nodige hoogtemeters) en 21.1km hardlopen. Al die trainingen hielpen niet alleen om super fit te zijn, maar er is ook niets heerlijks dan ‘s morgens in de zomer om 06.00u op de fiets te zitten en je hoofd leeg maken. Heel wat goede (en soms ook minder goede) ideeën doe ik tijdens trainingen op.

Al met al zit dat hoofd weer vol met plannen voor 2023.
We gaan er weer voor! Op naar de volgende 10 jaar.

Melissa Buijens

string(0) ""
string(21) "tussen 08:00 en 12:00"

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid