Het vergroenen van je tuin gaat niet alleen over een mooi groen gazon of de weelderigste tuin van de straat. In plaats daarvan gaat het om het creëren van een tuin waarvan je vandaag de dag kunt genieten, met oog voor duurzaamheid. Het efficiënt gebruik van water, het beschermen van de luchtkwaliteit, watervoorziening en vervangen van agressieve chemicaliën door natuurlijke, gezonde alternatieven.
Waarom vergroenen?
Het klimaat is aan het veranderen. Het weer wordt steeds wisselvalliger en soms tot het extreme toe, zoals overmatige regenbuien en lange periodes van droogte. In veel steden is het watersysteem niet ingericht op extreme regenval. De heftige regenbuien kunnen tot wateroverlast leiden. Een groene tuin zorg voor meer natuur in je buurt, meer vogels en vlinders, maar bovenal zorgt het voor meer mogelijkheden voor regenwater om snel in de bodem weg te vloeien.
Voordelen van je tuin vergroenen
Een groene tuin is bij uitstek heerlijk om in te vertoeven op een zonnige dag, tevens is het goed voor de leefomgeving van je huis. Maar er zijn nog veel meer voordelen voor vergroenen.
Minder hitte
Een groene omgeving met plantsoenen, grasvelden en bomen zorgt voor een verlaging van de omgevingstemperatuur. Bomen zorgen voor schaduwplekken en beplantte oppervlakten zorgen voor verdamping van water, wat op zijn beurt zorgt voor afkoeling van luchttemperatuur. Groene daken, zoals een Sedumdak zorgen dat gebouwen binnen minder warm worden en zorgen dat ze minder warmte uitstralen naar hun omgeving.
Meer biodiversiteit
Een groene woonomgeving, zoals een tuin met minder bestrating, balkon met plantenbakken of plantsoen stimuleert de biodiversiteit, omdat het leefruimte geeft aan vogels, vlinders en bijen. De afwisseling in hoog en laag groen samen met bebouwing zorgt voor een afwisseling van microklimaten, waardoor de biodiversiteit verder wordt vergroot. Dit maakt dat vergroenen van stedelijk gebied juist extra goed werkt voor de verhoging van de biodiversiteit.
Minder regenoverlast
De stad bestaat grotendeels uit bestrating en bebouwd oppervlak, zoals stoepen, straten, parkeervakken en gebouwen. Dit laat nagenoeg geen water door, waardoor eigenlijk al het regenwater wordt opgevangen door het riool. Als het heel hard regent, kan het riool de hoeveel regenwater niet meer aan en kunnen straten en kelders blank komen te staan.
Droogte
Het langdurig uitblijven van regen heeft tot gevolg dat de grond uitdroogt. Bomen en beplanting kunnen met hun wortelsysteem niet meer bij het water komen, waardoor ze schade oplopen.
Regenwater afvoeren in de bodem
Het afvoeren van regenwater in de bodem, zoals het in de natuur ook gebruikelijk is wordt belemmerd door het hoge percentage bebouwing en bestrating in de huidige leefomgeving. Deze laten namelijk geen of zeer beperkt water door. Door daar waar mogelijk verharding weg te laten en te vergroenen met een halfverharding zoals grind wordt het oppervlak om natuurlijk water af te voeren vergroot.
Bufferen van regenwater
Met het aanleggen van vijvers, greppels (ook wel wadi’s genoemd) en het aanleggen van groendaken worden natuurlijke waterbuffers gecreëerd, welke het regenwater kunnen bufferen, om zo wateroverlast op straat en kelders te voorkomen.
Wil je alles weten over watermanagement in je tuin?
Wil je een gezonde, groene tuin die bestand is tegen de steeds extremere weersomstandigheden? Bestel dan nu ons uitgebreide E-book, waarin we alle facetten van effectief watermanagement in je tuin behandelen.
Ontdek hoe je regenwater op een slimme manier kunt opvangen en hergebruiken, leer over de beste drainage-oplossingen om wateroverlast te voorkomen, en krijg tips voor plantenkeuzes die je tuin groener en weerbaarder maken.
Of je nu een kleine stadstuin hebt of een uitgestrekte buitenruimte, met ons E-book ben je verzekerd van de juiste kennis om je tuin duurzaam en waterbewust in te richten.