De winterperiode, regen, vorst of sneeuw, in Nederland weet je maar nooit wat voor winter we gaan krijgen. Voor je het weet veranderd de rijbodem in een zwembad of een grote schaatsbaan. Maar liever is de buitenbak het gehele jaar door goed bruikbaar. In dit artikel geven we 4 tips voor het winterproof maken van de buitenbak.
4 Tips: Buitenbak Vorstvrij Houden
Tip 1: Positie van de bodem
Is de buitenbak nog niet aangelegd? Kies dan een geschikte plaats voor de bodem. Indien mogelijk hoger gelegen dan het omliggende land. Hoe minder de bak te maken krijgt met omgevingswater wat naar de bak toe stroomt, hoe minder overtollig water de bak hoeft te verwerken.
Wat kun je beter niet doen: De buitenbak laten aflopen naar 1 kant. Op het moment dat de bodem afloopt wordt al het water 1 richting op gedwongen. Deze lager gelegen kant heeft in natte periodes extra water te verwerken en in periodes van droogte heeft de hoger gelegen kant snel te weinig water. Een goede buitenbak ligt bij voorkeur waterpas, alle eigenschappen zijn dan overal gelijk.
Tip 2: De basis, het begint met een goed fundament
De belangrijkste tip om de buitenbak vorstvrij te houden is te investeren in het fundament. Hoe beter de waterhuishouding geregeld kan worden, hoe beter in te spelen valt op de elementen van de seizoenen. De onderlaag dient goed water af te voeren en stabiliteit te geven aan de toplaag. Laat de onderlaag onvoldoende water door, dan wordt het lastig om in periodes van regen het overtollige water goed af te voeren en een zwembad (of ijsbaan) te voorkomen.
Tip 3: Houdt de bodem zo droog mogelijk
Zodra de vorst in de grond komt is het zaak de bodem zo droog mogelijk te houden. Hoe minder vocht zich in de bodem bevindt, des te kleiner de kans op aanvriezen. De toevoeging van een stabiliteitverbeteraar, zoals polyvlokken helpt ook tegen aanvriezen. Bekijk de opties Stabiliteitverbeteraars
Tip 4: Een stabiliteitverbeteraar
Polyvlokken of tapijtvezels ondersteunen in de stabiliteit van de bodem. Dit doen ze in alle seizoenen. In periodes van droogte houden ze water vast waardoor minder gesproeid hoeft te worden en in periodes van vorst zorgen ze dat het zandpakket minder snel vast vriest. De vlokken houden meer luchtigheid in de bodem, waardoor de kans op aanvriezen kleiner wordt.
Een bodem doormengt met polyvlokken of tapijtvezels zorgt ervoor dat langer doorgereden kan worden.
Gemiddeld scheelt het zo’n 5 graden voordat een bodem met polyvlokken bevriest ten opzichte van enkel een zandbodem.