Diverse zandsoorten, wat verklaart het prijsverschil?

Losgestort zand levering

Zand is er letterlijk in vele vormen en maten. Maar wat is nu het verschil tussen al die zandsoorten? En kan 1 zandsoort niet voor alle toepassingen worden gebruikt? Het antwoord is, kort. Nee. Iedere zandsoort heeft zijn eigen eigenschappen en toepassing. Ieder zandsoort kent daarnaast zijn prijs. Van Goedkoop zand tot duurder zand, Zand bestellen is niet altijd even eenvoudig.

De verschillende soorten zand hebben te maken met de afmeting van de korrel en de vorm.

Zeefen van Zand – het verkrijgen van Zandsoorten

Op het moment dat zand wordt gewonnen uit de rivier (zoetzand) of zee (zoutzand) wordt het vervolgens gezeefd. Het zeefen van zand vindt plaats op basis van fracties, ook wel ‘mu’ genoemd. De fractie of het ‘mu’ gehalte geeft de grootte van de korrelstructuur aan. Hoe groter het ‘mu’ gehalte hoe groter de korrel. hoe beter waterdoorlatend (maar niet stabiliserend). Andersom geldt: hoe kleiner de korrel, hoe fijner het zand en hoe beter het zand stabiliseert (maar beperkt waterdoorlatend). Vaak wordt daar ook het prijsverschil verklaart. Hoe specifieker het zand wordt gezeefd, hoe duurder het zand. Wil je het verschil weten tussen zoet en zout zand? Lees dan onze blog hierover.

Verschillende zandsoorten

Goedkopere zandsoorten zoals Ophoogzand bevat zand in een kleine fractie. Hierdoor is het zand minder waterdoorlatend, maar zal het wel goed stabiliseren. Ideaal om op te hogen dus. Doordat Ophoogzand daarnaast kleine vervuilingen bevat is het gunstiger geprijsd. Als het zand schoon dient te zijn van vervuilingen, zoals M3C Zand dan is dit zand extra schoon gezeefd en hoger geprijsd. Standaard kan gesteld worden hoe grover (en schoner) de zandkorrel, hoe duurder het zand. Zo zijn de grovere zandsoorten zoals Metselzand, Valzand en Drainagezand hoger geprijsd dan bijvoorbeeld Ophoogzand en Straatzand. Wil je weten wat nu precies het verschil is tussen ophoogzand en straatzand? Lees dan onze blog hierover.

Meer informatie over Zand Bestellen? Onze medewerkers helpen u graag verder: 0168-404431 of info@zandcompleet.nl

Bestel direct zand, om snel aan te slag te kunnen!

 

Meer leren over (de verschillen van) zand?

We hebben verschillende blogs die je meenemen in de wereld van zand, terminologie en verschillen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

string(0) ""
string(21) "tussen 08:00 en 12:00"

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid