Zandcompleet

Gazon bezanden, waarom bezanden belangrijk is

Contacteer ons

Gazon bezanden, waarom bezanden belangrijk is

Gazon bezanden, ofwel zand op je grasveld aanbrengen. Je zou het misschien niet gelijk denken, maar dat heeft wel degelijk voordelen. Denk dan aan het verbeteren van de bodemstructuur en grasgroei bevorderen.

Gazon bezanden, 5 voordelen

Het bezanden van je gazon biedt verschillende voordelen voor de gezondheid en het uiterlijk van je grasveld. Een kort overzicht van de voordelen:

  1. Bodemverbetering: Bezanden helpt bij het verbeteren van de bodemstructuur door de drainage te bevorderen en lucht in de bodem toe te laten. Dat zorgt weer voor minder verdichting.
  2. Vermindering van bodemverdichting: Als de bodem minder verdicht is, kunnen wortels van het gras zich makkelijker wortelen en ook voedingsstoffen beter absorberen.
  3. Waterafvoer: Bezand gras neemt water efficiënter op en voert overtollig water beter af. Dat voorkomt weer wateroverlast en gaat schimmelgroei tegen.
  4. Gras groeit gelijkmatiger: Door het egaliseren van de bodem met zand, ontstaat een gelijkmatiger oppervlak, waardoor het gras gelijkmatiger groeit. Ofwel, hallo strak gezon, zonder kuilen.
  5. Vermindering van mos en onkruid: Bezanden vermindert de kans op mosvorming en onkruidgroei, omdat het de groeiomstandigheden voor deze ongewenste planten minder gunstig maakt.

Heeft mijn gazon zand nodig?

Hoe weet je nu of je gazon zand nodig heeft? Dat is eigenlijk eenvoudig zelf te zien. Als je een mooie strakke groene grasmat hebt, dan hoef je niets te doen. Pas als je gazon minder gazon oogt (en iedere grasveld eigenaar weet dat gelijk) dan is het tijd om in te grijpen. Ook als je ziet dat het grasveld steeds ongelijkmatiger wordt is bezonden en de boel weer rechttrekken een goed idee.

Let op de kleur van het gras; gezond gras is groen, terwijl een blauwachtige tint of droogheid duidt op mogelijke uitdroging.

Een andere praktische tip is nog om gewoon over je gazon te lopen. Kijk of je voetstappen achterlaat. Is het antwoord; ja? dan kan het gazon wat te droog zijn. Je kunt het nog verder testen door een schroevendraaier in de grond te steken en te kijken hoe makkelijk dit gaat. Als het gemakkelijk gaat, is de bodem vochtig, maar als het moeilijk is, is de bodem waarschijnlijk droog.

Welk zand om gazon te egaliseren en bezanden?

Oke, bezanden wordt het. Zand kopen dan maar? Voor het bezanden van je gazon wordt vaak scherp zand of M3C zand gebruikt. Dit type zand heeft grovere deeltjes en biedt voordelen zoals goede drainage, bevordering van beluchting en bodemstructuurverbetering. Het vermijden van te fijn zand, zoals speelzand, is belangrijk om nadelige effecten op de bodemstructuur en waterafvoer te voorkomen. Dat wil je liever niet. Ons advies is dan ook om M3C Zand te bestellen.

Hoeveel zand voor gazon bezanden?

De hoeveelheid zand die je nodig hebt om je gazon te bezanden, hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van je gazon, de huidige toestand van de bodem en de gewenste dikte van de zandlaag. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 4 tot 10 kilogram zand per vierkante meter te gebruiken.

Kan ik mijn gazon bezanden met gewoon straatzand?

Het kan, maar het gebruik van gewoon straatzand wordt over het algemeen niet aanbevolen voor het bezanden van een gazon. Straatzand heeft fijne korrels en kan de bodemstructuur van het gazon verstikken. Het kan de waterafvoer belemmeren en de beluchting van de bodem verminderen, wat nadelig is voor de gezondheid van het gras. Liever niet dus.

Gazon bezanden, maar wanneer?

Het beste moment om voor gazon bezanden is meestal in het vroege voorjaar of het late najaar, wanneer de grasgroei actiever is en het weer mild is.

  1. Voorjaar (maart-april): In het voorjaar, zodra de bodem niet bevroren is en de temperatuur weer wat gaat stijgen. Dan ben je gelijk voorbereid voor het nieuwe grasseizoen.
  2. Najaar (september-oktober): Het late najaar is ook een prima tijd. De bodem is meestal nog warm, dat helpt de wortelgroei nog.

Ga in ieder geval niet bezanden in periodes van droogte. Dit omdat het moeilijk kan zijn om het zand goed in de bodem te laten doordringen zonder voldoende vocht.

Stappenplan voor gazon bezanden

Een handig stappenplan, want het is in ieder geval niet moeilijk:

  1. Gras maaien: Zorg ervoor dat het gazon goed gemaaid is voordat je begint met het bezanden. Het gras moet kort genoeg zijn zodat het zand gelijkmatig over het oppervlak kan worden verspreid.
  2. Verwijderen van puin: Ruim eventuele puin, bladeren of ander organisch materiaal op van het gazon. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het zand en voorkomt dat organisch materiaal wordt bedekt.
  3. Beluchten van het gazon: Indien mogelijk, gebruik een beluchter om gaten in de bodem te maken. Dit verbetert de luchtcirculatie en bevordert de waterafvoer. Als je geen beluchter hebt, kun je een spitvork gebruiken om handmatig gaten te prikken in het grasveld.
  4. Verspreid het zand: Gelijkmatigheid is essentieel. Gebruik een hark of strooiwagen om het zand gelijkmatig over het gazon te verdelen. Zorg ervoor dat het zand de bestaande grasmat niet verstikt.
  5. Inwerken van het zand: Nadat het zand is verspreid, gebruik je een hark om het voorzichtig in de grasmat te werken. Hierdoor komt het zand tussen het gras en in de bodem.
  6. Water geven: Geef het gazon grondig water na het bezanden. Dit helpt het zand te settelen en versnelt het integratieproces met de bodem.
  7. Nazorg: Houd het gazon goed in de gaten na het bezanden. Mogelijk moet je extra graszaad zaaien op kale plekken en ervoor zorgen dat het gras voldoende water krijgt.
  8. Herhaal indien nodig: Afhankelijk van de conditie van je gazon, herhaal je het gazon bezanden indien nodig om de paar jaar.

Gerelateerde producten

Melissa Buijens
Heb je vragen? Bel ons of mail gerust!

Service en contact

string(0) ""
string(21) "tussen 08:00 en 12:00"

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid