Gravelbaan onderhoud: Zo houd je je tennisbaan in topconditie

Gravelbaan onderhoud

Een tennisbaan gemaakt van gravel, is een type tennisbaan die is gemaakt van kleine, geplette stenen of grind in plaats van het traditionele oppervlaktemateriaal, dat meestal een glad, hard oppervlak is van asfalt of beton (of gras). Gravelbanen zijn nagenoeg altijd buitenbanen en staan ​​bekend om hun duurzaamheid en lage onderhoudseisen. Ze kunnen ook worden gebruikt voor andere sporten en activiteiten, zoals pickleball of basketbal.

Een van de belangrijkste voordelen van een gravelbaan is dat het een natuurlijker en vergevingsgezinder oppervlak biedt voor spelers. Dit omdat de kleine stenen een deel van de schokken en impact van rennen en springen kunnen absorberen. Dit is vooral gunstig voor spelers met gewrichtsproblemen of andere fysieke aandoeningen die het moeilijk maken om op harde, meedogenloze oppervlakken te spelen. Gravelbanen kunnen ook een goede keuze zijn voor spelers die een meer authentieke buitensportervaring willen. Bij een sliding glij je wat mee met het materiaal, in tegenstelling tot bijvoorbeeld gladde harde oppervlakken die juist stroef / stroever zijn.

Gravel heeft echter ook enkele nadelen. Zo kan gravelbaan onderhoud wat lastiger zijn. Dit omdat de kleine stenen in de loop van de tijd kunnen verplaatsen. Ze kunnen ook vaker water nodig hebben om het oppervlak bespeelbaar te houden, vooral bij warm of droog weer. Bovendien kunnen de kleine stenen harder zijn voor de voeten en benen van spelers, omdat ze mogelijk niet hetzelfde niveau van demping bieden als een gladde, harde ondergrond. Bij een val is de kans op een schaafwond ook groter.

Gravelbaan onderhoud – 7 praktische tips

Het onderhoud van een graveltennisbaan omvat een aantal stappen om ervoor te zorgen dat het oppervlak veilig, bespeelbaar en aantrekkelijk is. Hier zijn enkele tips voor gravelbaan onderhoud:

  1. Houd het oppervlak waterpas: Gebruik een hark of bezem om eventuele hobbels of oneffenheden op het oppervlak van de baan glad te strijken.
  2. Vuil verwijderen: Gebruik een bezem of bladblazer om bladeren, takjes en ander vuil van het oppervlak van de baan te verwijderen.
  3. Vul lage gebieden op: als u lage gebieden op het veldoppervlak opmerkt, kunt u meer gravel toevoegen om ze op te vullen en het oppervlak waterpas te houden.
  4. Geef het oppervlak water: bij warm of droog weer kan het nodig zijn om het oppervlak van de baan water te geven om het bespeelbaar te houden. Zorg ervoor dat u niet te veel water geeft, omdat overtollig vocht een modderig of glad oppervlak kan veroorzaken.
  5. Repareer eventuele schade: als u gaten, scheuren of andere schade aan het oppervlak van de baan opmerkt, kunt u een reparatiemateriaal of meer gravel gebruiken om het te repareren.
  6. Houd de omgeving schoon: zorg ervoor dat het gebied rond de baan vrij blijft van puin en rommel, aangezien dit het moeilijker kan maken om te spelen en de baan te onderhouden.
  7. Controleer de uitrusting regelmatig: zorg ervoor dat u regelmatig de staat van uw net, palen en andere uitrusting controleert en vervang of repareer items die versleten of beschadigd zijn.

Door deze tips te volgen, kunt u helpen uw graveltennisbaan in goede staat te houden en ervoor te zorgen dat deze veilig en plezierig is om op te spelen.

Bestel hier je bigbag Gravel 0-2

string(0) ""
string(21) "tussen 08:00 en 12:00"

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid