Hoe selecteer je de beste grond voor de tuin

Grond voor de tuin

Grond voor de tuin is verkrijgbaar in verschillende soorten. Van onbemeste grond (ook wel zwarte grond genoemd) tot bemeste grond. Maar ook compost, tuinturf, molmmest en groenaarde zijn allemaal grondstoffen die toegevoegd kunnen worden aan de grond. Veel keuze om de juiste grond voor de tuin te krijgen, maar hoe kies je nu welke grond voor de tuin je dient te kopen?

Bepaal het doel

De eerste stap is het doel van de tuingrond bepalen. De tuingrond kan 1 doel hebben of meerdere, enkele voorbeelden:

  1. Algemeen grond tuin aanvullen / ophogen
  2. Tuingrond voor beplanting
  3. Verbeteren van de bodem

1. Algemeen grond tuin aanvullen / Gazon ophogen 

Het algemeen opvullen van de tuingrond of het ophogen van het gazon van de tuin, kan met normale tuinaarde onbemest. Ook wel zwarte grond genoemd. Deze grond is zuiver, vrij van verontreinigingen en bevat geen toegevoegde meststoffen. Deze tuingrond leent zich uitermate goed voor het opvullen en daarna beplanten van de tuin. Ook graszoden kunnen worden aangelegd op tuinaarde onbemest. Wil je geen molshopen in je nieuwe gazon, legt dat meteen mollengaas. dit voorkomt dat mollen omhoog kunnen komen door je gazon en lelijke molshopen kunnen maken.

Tip: Ga je een vijver aanleggen gebruik dan niet enkel grond, maar vijversubstraat om het juiste vijverklimaat te creëren


2. Tuingrond voor beplanting  

Zowel tuinaarde onbemest als tuinaarde bemest lenen zich goed als tuingrond voor beplanting. De bemeste tuinaarde is echter voorzien van toegevoegde organische producten, zoals compost en champost (geen kunstmest). Hierdoor bevat deze tuingrond extra voedingswaarde waardoor beplanting een goede start krijgen. Planten kunnen langer over vocht en voeding beschikken en zullen hierdoor beter groeien. Tuinaarde kan beter niet worden toegepast bij het planten in potten of bakken, hiervoor bevat het te weinig poriën. Deze poriën dienen beschikbaar te zijn voor de wortels van de plant. Hiervoor kunt u beter potgrond gebruiken.


Potgrond 

Potgrond is een grondsoort die veel wordt toegepast bij het beplanten. Onze Potgrond beschikt over een goed evenwicht van voedingsstoffen, goede wateropnamecapaciteit en het verhoogt het luchtgehalte in de bodem. Door de lichte en luchtige structuur van potgrond kan het zowel toegepast worden in potten en bakken, als mede toegevoegd worden aan de bodem. Een combinatie die veel wordt toegepast bij het vullen bloempotten en plantenbakken is eerst een laag hydrokorrels aan te brengen met daarop potgrond. Hiermee voorkom je dat plantwortels wordt te nat komende te staan.

Het verschil tussen tuinaarde en potgrond is de samenstelling en luchtigheid. Bemeste tuinaarde is een samenstelling van compost en zwarte grond. Deze grond bevat veel organische stof, maar weinig poriën, hierdoor is het een relatief zwaar product. Potgrond is luchtig van samenstelling en daardoor minder zwaar. De voedingsstoffen zijn beter in balans.


3. Verbeteren van de bodem 

Het verbeteren van de grond gebeurt veelal met bodemverbeteraars zoals compost, molmmest of tuinturf. Een bodemverbeteraar verbetert de grondstructuur en vruchtbaarheid van de grond. Zo is compost een natuurlijke meststof ter verbetering van de tuingrond. Met 1x per jaar een laagje compost over uw tuingrond te strooien (ongeveer 1,5cm) zorgt u voor een goede bodemstructuur. Maar let op, te veel compost is niet goed. Bij een te hoge concentratie kunnen de wortels van planten en bloemen juist beschadigen. Meer weten over compost? Lees hier meer over wanneer compost het beste kan worden toegepast.  Ook tuinturf valt onder de categorie bodemverbeteraar. Tuinturf is een bodemverbeteraar specifiek voor zuur minnende planten. Door de lage PH-waarde is tuinturf uitstekend geschikt voor rododendrons en heideplanten. De bodem van je gazon kun je ook verbeteren door je gazon te bezanden. 

string(0) ""
string(21) "tussen 08:00 en 12:00"

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid