Plaatzand, wat is dat?

plaatzand

De term Plaatzand is een term die vooral vroeger veel werd gebruikt. Men zei vroeger namelijk vaak over dit zand “dat zit als een plaat, als je het aantrilt“. Ofwel het verdicht heel goed, om er zo gaten mee op te vullen of in te kunnen straten. Het is een eigenlijk een andere bewoording voor voor Straatzand of Ophoogzand.

Plaatzand kopen?

Zandcompleet kan losgestort zand leveren vanaf 2m3, of een big Bag a 1m3. ‘Plaatzand’ is leverbaar binnen 1 werkdag, op werkdagen voor 12.00u besteld is andere werkdag al geleverd. Levering op een specifieke werkdag is ook geen probleem. Levering is ook mogelijk in 25kg zakken per volle pallet, de levertijd bedraagt 1-3 werkdagen voor Nederland of 1-5 werkdagen voor België. Plaatzand bestellen wordt zo een stuk gemakkelijker.

Hoeveel Plaatzand heb ik nodig?

Plaatzand wordt uitgedrukt in m3 (kubieke meters), ofwel lengte x breedte x hoogte.  Om te weten hoeveel zand je nodig hebt reken je eerst de lengte x breedte uit. De uitkomst geeft het aantal M2 weer. Vervolgens vermenigvuldig je de uitkomst met de hoogte om het aantal M3 te weten. 

Let op, voor zand geldt: Houdt er rekening mee dat door het verdichten het zandbed compacter wordt (inklinken). Hierdoor heb je 15 tot 20% meer zand nodig dan in eerste instantie berekend.

Plaatzand gebruiken om te straten

Aan te bevelen is om een laagtedikte van c.a. 15-20cm zand aan te brengen. Plaatzand voor bestrating, ook wel Straatzand genoemd moet je voor te bestraten eerst afreien en verdichten, zodat de bestrating naderhand niet kan verzakken. Het verdichten kun je het beste doen door middel van een trilplaat.

Meer leren over (de verschillen van) zand?

We hebben verschillende blogs die je meenemen in de wereld van zand, terminologie en verschillen. 

string(0) ""
string(21) "tussen 08:00 en 12:00"

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid