Tuin ophogen in 3 stappen

Wilt u de tuin ophogen omdat deze verzakt is? Of gewoon omdat u graag omhoog wilt met uw tuin? Het ophogen van de tuin is relatief een simpele klus.

Stap 1: Berekenen oppervlakte en hoeveelheid

De eerste stap is het berekenen van het oppervlakte dat u wilt ophogen om de benodigde hoeveelheid materiaal te berekenen. Dit doet u door lengte x breedte x hoogte te nemen. Ofwel als u een oppervlakte van 6 x 4m, 20cm wilt ophogen rekent u: 6 x 4 x 0,20 = 4,8m3. Echter dient u er nog rekening mee te houden dat grond producten altijd nog inklinken. Door de verwerking en de zetting heeft u meer zand of grond nodig om effectief de juiste hoogte over te houden. Standaard rekenen wij met een inklinkingspercentage van 15 tot 20%. In het voorbeeld van 20cm ophogen is de te bestellen hoeveelheid daarom ook 5,8m3 (4,8 x 1,2).

Stap 2: Tuin ophogen met grond of zand? Het juiste product kiezen

De tweede stap is de keuze van het juiste product. Welk grondproduct u nodig heeft om de tuin op te hogen is afhankelijk van de toepassing. Enkel Ophogen Voor enkel het ophogen van ondergronden voor opritten, funderingen, paden of bouwlocaties wordt voornamelijk Ophoogzand gebruikt. Ophoogzand laat zich goed verdichten door de fijne korrelstructuur van het zand. Hierdoor is het ideaal ophoogmateriaal. Het nadeel van Ophoogzand is echter dat het beperkt waterdoorlatend is. Voor straatwerk is Ophoogzand daardoor minder goed geschikt. Ophogen en Bestraten Wilt u ophogen en bestraten? Dan wordt Straatzand geadviseerd. Straatzand is schoon zand wat daarnaast voldoende water doorlaat. Straatzand is geschikt onder iedere vorm van bestrating.

Tip: Houdt rekening met de afwatering van uw tuin. Zorg dat het water van het huis afloopt en dat voldoende afschot aanwezig is om het water goed af te voeren.

Ophogen en beplanten Wilt u na het ophogen van de tuin het oppervlakte voorzien van beplanting of een grasveld dan wordt tuinaarde / zwarte grond aangeraden. Deze grond leent zich uitstekend om na het ophogen de tuin te voorzien van beplanting. Ga je een gazon aanleggen, bestel dan meteen mollengaas mee. Dit voorkomt dat mollen later in molshopen kunnen maken in je gazon.

Tip: Meng de nieuwe grond met de oude grond. Zo voorkomt u dat de planten enkel wortelen in de nieuwe grond.

Stap 3: Verwerking

Na levering is het belangrijk het product op het oog goed te verdelen (of met een lazer om alles egaal aan te brengen). Bij zand dient u het zandpakket aan te trillen en af te rijen alvorens u start met straten of het aanbrengen van een andere bovenlaag. Tuinaarde dient niet verdicht te worden. Het aanbrengen van tuinaarde gebeurt normaliter met ‘overhoogte’ ofwel iets hoger zodat het natuurlijk proces zijn gang kan gaan.

Bestel direct ophoogzand, zodat u snel aan de slag kunt!

string(0) ""
string(21) "tussen 08:00 en 12:00"

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid