In deze blog lees je alles over het gebruik van tuinturf, over wat het precies is, de samenstelling, het gebruik ervan en voor welke planten turf het meest geschikt is.
Wat is tuinturf?
Rond 1950 is tuinturf voor het eerst beschikbaar gekomen voor tuinders. Sindsdien heeft het veel verandert in de manier waarop we planten laten groeien.
Turf heeft de eigenschap om water en voedingstoffen, die anders uit de grond weglopen, goed vast te houden. Daarnaast verbetert het de structuur, maakt het de grond luchtiger, verlaagt het de zuurgraad en verhoogt het de organische stofgehalte van de grond.
Turf ontstaat in moerassig veengebied uit afgestorven plantresten welke, na honderden jaren zich vormen tot een meters dikke veenlaag. Tuinturf bestaat dan ook uit opgegraven zwartveen, dit wordt gedroogd en vervolgens vermalen.
Verschil tuinturf en compost
Het verschil tussen turf en compost, is dat turf ontstaat na jarenlange compostering in een zuurstofarme omgeving. Hierdoor ontstaat grond met een lage ph-waarde (zure grond) dat zeer geschikt is voor zuurminnende planten.
Tuincompost composteert in een relatief zuurstofrijke omgeving, waardoor tuincompost een hogere pH-waarde heeft. Deze grond is vaak neutraal tot basisch.
Direct Tuinturf bestellenTuinturf gebruiken
Tuinders gebruiken turf voornamelijk als toevoeging voor tuingrond of als ingrediënt voor potgrond. Tuinturf is zuur en zeer geschikt voor zuurminnende planten als rododendrons of coniferen. Voor planten die behoefte hebben aan minder zure grond is compost meer geschikt. Omdat turf niet snel afbreekt heb je een langdurige grondverbetering. Het bevat ook geen schadelijke micro-organisme en onkruidresten, wat je bij slecht gecomposteerde compost wel terug kunt vinden.
Wanneer tuinturf strooien?
De vraag wanneer je turf het beste kunt strooien kun je op twee manieren beantwoorden. Wanneer, in de zin van wanneer is het de beste tijd om tuinturf te strooien en in de zin van wanneer helpt het om turf te strooien.
Wat is de beste tijd om turf te strooien?
Turf strooien kan eigenlijk het gehele jaar. Het ligt eraan met welk doel je het strooit.
Wanneer helpt turf strooien?
- Door het waterregulerend vermogen wordt bij extreme droogte de plant langer van water voorzien.
- Indien de grond niet zuur genoeg is voor zuurminnende planten.
- In de winter beschermt een laagje turf de plant tegen winterkou.
- Bij het afdekken van bloembollen.
Als je tuinturf wilt gebruiken, voor welke planten dan?
Tuinturf is met met name geschikt voor zuurminnende planten ofwel planten die van zure grond houden. Beplanting dat o.a. behoefte heeft aan zure grond;
- Coniferen
- Rododendrons
- Azalea’s
- Heide planten
- Heesters
- Zwenkgras (Festuca)
- Skimma’s
- Magnolia
- Blauwe bes, Bosbes
- Dennen, berken
Meer lezen over grondproducten?
Bekijk dan ook deze blogs: