Verschil Metselzand en Brekerzand

Verschil Metselzand en Brekerzand

Een veelgestelde vraag is het verschil tussen de diverse zandsoorten. In deze blog behandelen we het verschil tussen Metselzand & Brekerzand (ook wel Voegzand of Inveegzand genoemd).

Verschil Metselzand en Brekerzand

Zoals al direct te zien is op de foto beschikken beide zandsoorten over een totaal andere structuur en opbouw (Brekerzand – Links, Metselzand – Rechts op de foto). Een vergelijking is dus eigenlijk niet mogelijk. Metselzand is grof zand, daar waar Brekerzand zowel kleine steentjes bevat als fijne deeltjes zand. Door het verschil aan deze eigenschappen is de toepassing ook anders. Brekerzand leent zich niet om te metselen en andersom leent Metselzand zich niet als voegzand voor straatwerk.

Brekerzand

Brekerzand is gebroken zand. Door de hoekige zandstructuur en de kleine steentjes van Brekerzand haakt het zand in elkaar en blijft het straatwerk goed op zijn plaats. Een bijkomend voordeel is dat onkruid minder kans krijgt. Metselzand beschikt niet over deze eigenschappen, waardoor het zich niet leent als voegzand. Andersom leent Brekerzand zich niet als Metselzand. Brekerzand beschikt over teveel fijne zanddeeltjes om te kunnen metselen. De verhouding kleine deeltjes en grove deeltjes is uit balans om goede metselmortel te maken. Metselzand is zuiver zand uit de binnen rivieren, vervolgens gezeefd, gespoeld en anders in opbouw.

Bestel direct Brekerzand, zodat snel aan de slag kunt!

4 reacties op “Verschil Metselzand en Brekerzand

  1. Pim zegt:

    Dankjewel voor voor dit artikel over diverse soorten zand. Ik begrijp nu dat de structuur van het zand bepaalde eigenschappen heeft. Het zand op de linker foto is dus geschikter als ondergrond voor stenen paden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

string(0) ""
string(21) "tussen 08:00 en 12:00"

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid