Verschil speelzand en ophoogzand. Is ophoogzand geschikt als speelzand?

Speelzand Bestellen

Een veel gestelde vraag is het verschil tussen de diverse zandsoorten. In een eerder artikel beschreven we al het verschil tussen Brekerzand en Metselzand. In dit artikel beschrijven we het verschil tussen Speelzand en Ophoogzand.

Speelzand

Speelzand wat geschikt is voor kinderen om bouwwerken te maken in de zandbak dient licht plakkerig te zijn. Zonder deze ‘plakkerigheid’ kan het zand geen structuur of vorm aannemen. Daarnaast dient Speelzand schoon te zijn, dus vrij van grote vervuilingen zoals steen en schelpen, zodat kinderen zich niet kunnen verwonden. Doordat zand een natuurproduct is wordt Speelzand daarom extra gezeefd om de grootste vervuiling eruit te zeefen. Speelzand is tot slot tevens waterdoorlatend om ervoor te zorgen dat wateroverlast in een zandbak minimaal is of goed wordt afgevoerd richting de grond.

Ophoogzand

Ophoogzand is het zandsoort waar de minste eisen aan worden gesteld. Hierdoor is Ophoogzand dan ook relatief goedkoop. Ophoogzand is een fijne zandsoort en daardoor ook goed geschikt om bouwwerken mee te maken. De fijne structuur laat het toe om stevige bouwwerken mee te maken. In enkele gevallen bevat ophoogzand ook wat leemresten waardoor de bouwwerken nog steviger kunnen worden.

Waarom dan toch geen Ophoogzand als Speelzand?

Ondanks de stevigheid wordt Ophoogzand niet geadviseerd als Speelzand. Doordat aan het Ophoogzand weinig eisen worden gesteld wordt het zand niet schoon gezeefd. Hierdoor kan het zijn dat de levering Ophoogzand steentjes, schelpen en andere soorten vervuilingen kent.  Tot slot laat Ophoogzand door de fijne zandstructuur slecht water door. Als u dit zand toepast in een zandbak zal binnen de kortste keren het water blijven staan en een modderboel worden.

Bestel direct speelzand, zodat u kinderen snel kunnen gaan spelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

string(0) ""
string(21) "tussen 08:00 en 12:00"

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid