Mulch wordt veelal gebruikt om de grond vochtig te houden tijdens warme perioden. Het biedt bescherming tijdens de vorst. En tot slot gaat het onkruid tegen en vermindert het insectenplagen.
Organische soorten mulch zorgen daarnaast ook nog dat de grondstructuur, waterdoorlaatbaarheid en voedingstoestand van de bodem wordt verbetert doordat deze composteren.
Wat is Mulch?
Mulch betekent eigenlijk niets meer als ‘het bedekken van de bodem’. Ofwel ieder materiaal dat je uitspreid over de bodem als bodembedekking kan doorgaan als mulch.
Dit kan kunstmatig zijn, zoals plastic landbouwzeil of worteldoek, maar veelal worden natuurlijke mulchsoorten gebruikt zoals grasmaaisel, bladmulch, compost of bijvoorbeeld houtsnippers.
Natuurlijke mulchsoorten zullen op den duur composteren en zal daarom regelmatig aangevuld dienen te worden. Maar het compostering proces zorgt dat je bodem wordt verrijkt met waardevolle voedingsstoffen voor planten en bomen.
Het is belangrijk dat je weet waar de mulch vandaan komt, zodat het een zuiver product is. Het laatste wat je wilt is dat je mooie planten worden aangetast door de chemicaliën of dat er juist meer onkruid begint te groeien.
Waarom gebruik je mulch?
Mulch kan de grootste tijdbesparing zijn in alle drukke tuinuurtjes, ongeacht wat voor tuin je hebt. Het verspreiden van mulch kan een redelijke klus zijn, maar het levert daarna meer op.
Als je het op de juiste manier aanbrengt kan het zorgen dat de grond langer zijn water vasthoud, voedzamer wordt en zorgen dat het insectenplagen vermindert. Uiteindelijk zorgt het ervoor dat je groentetuin, bloementuin of fruitbomen gezonder zullen blijven.
Hoe droger en houtachtiger de mulchsoort, hoe langzamer deze composteert en hoe minder voedingstoffen het aan de bodem afgeeft.
Voor een mooie en gezonde planten is de juiste mulchsoort kiezen belangrijk. De meeste soorten zullen zeker zorgen dat je minder last zult hebben van insectenplagen of onkruid, maar sommige planten hebben soms specifieke wensen qua grond. Zoek daarom uit wat qua grond het beste is voor de specifieke plant of toepassing.
Deze materialen kun je gebruiken als mulch voor de bodem
Grasmaaisel
Grasmaaisel is een makkelijk en veel beschikbare mulchsoort. Het is stikstofrijk, wat het uitstekend geschikt maakt om je bodem te verrijken met stikstof.
Grasmaaisel, zoals elke groene mulchsoort, bevat veel vocht en composteert erg snel. Hierdoor kan het drassig worden. Daarom is het aan te raden grasmaaisel als mulch te gebruiken op plekken die verder afgelegen zijn in je tuin.
Als je grasmaaisel gebruikt als mulch zorg er dan voor dat je maaisel geen kunstmatige onkruidverdelgers bevat. Dit kan de bloemen aantasten.
Gebruik ze dan ook zeker niet voor je groentetuin.
Bladmulch
Bladmulch is de natuur zijn eigen mulchsoort. Tijdens de herfst vallen de bladeren op de grond om daarna te composteren en de bodem te verrijken met voedingsstoffen.
Je kunt bladmulch eigenlijk altijd en overal toepassen. Als je in de herfst een laag bladmulch aanbrengt over de grond in de groentetuin of bloembollenperk dan kan het mooi tijdens winterperiode composteren.
In de lente start je dan met een voedingsrijke bodem.
Houtmulch
Houtmulch wordt vooral gebruikt om in zware en dichte grond de structuur te verbeteren. Daarnaast wordt het bodem leven geactiveerd en onderdrukt het onkruidgroei.
In gecomposteerde mulch producten zoals houtmulch hoeft je niet bang te zijn dat in de mulch zelf onkruid- en ziektekiemen aanwezig zijn.
Tijdens het composteringsproces worden temperaturen bereikt die de ziekten- en onkruidkiemen onschadelijk maken.
Stro
Stro is een populaire mulchsoort voor onder andere groentetuinen. Het zorg dat de grond en de eventuele in de grond aanwezige ziektekiemen niet kunnen opspatten op de laag groeiende planten. Stro composteert vrij langzaam, waardoor het gehele groeiseizoen zijn functie behoud.
Daarnaast geeft het ook een goede schuilplaats voor spinnen en andere gunstige insecten, die een eventuele insectenplaag onder controle kunnen houden. Als laatste is stro ook makkelijk op te harken als je nieuwe planten of groenten wilt gaan planten.
Compost
Compost wordt vaak als mulchsoort gebruikt in combinatie met een andere soort. Compost is namelijk uitermate geschikt voor het verrijken van de grond met voedingstoffen.
Leg een dun laagje compost rond de planten en leg daar vervolgens een laag bladmulch op. Hierdoor blijft de compost mooi vochtig en biologisch actief, waardoor de compostlaag maximaal benut wordt voor planten.
Houtsnippers
Houtsnippers of boomschors kun je het beste gebruiken rond bomen en struiken, aangezien daar veelal niet wordt gegraven of aangeplant.
Deze houtachtige soorten mengen namelijk niet goed met de bodem. En het kan nogal een werk zijn om ze elke keer op opzij te schuiven als je in de grond gaat werken of nieuwe planten wilt plaatsen.
Houtige soorten blijven overigens wel langdurig effectief tegen onkruidgroei en vasthouden van water. Houtige soorten composteren langzamer dan de andere natuurlijke alternatieven.
Hoe breng je mulch juist aan in je bodem?
Als je mulch gebruikt om onkruid tegen te gaan zijn er twee belangrijke punten. De eerste is zorg ervoor dat de grond voor je de mulch aanbrengt vrij is van onkruid en het tweede punt is dat een voldoende dikke laag nodig is om te voorkomen dat kruid terug komt.
Met een laag van ongeveer 10 cm mulch zorg je ervoor dat het onkruid geen kans krijgt om op te komen. Op plekken waar veel schaduw is kun je vaak volstaan met een laag van 5 cm.
Als je mulch hebt aangebracht over een bloembollenbed haal dan in de lente als de bollen gaan uitlopen het mulch op die stukken weg. Hierdoor komen de bollen sneller op. Natte mulch kan de jonge bloemstelen doen rotten.
Ook langs boomstammen en dikke stammen van struiken kun je het beste een ring van 60 cm aan grond vrij houden van mulch. De natte mulch, kan anders ervoor zorgen dat de stam gaat rotten, wat tot gevolg heeft dat eventueel muizen of ander ongedierte zich daar in kan nestelen.
Wil je aan de slag met mulch, bestel dan direct je gewenst mulchsoort !