Wat is anti-worteldoek?
Anti-worteldoek is een gronddoek dat over de onderlaag wordt aangebracht ter voorkoming dat onkruid vanuit de onderlaag door bijvoorbeeld een laag grind of houtsnippers kan groeien. De onderlaag wordt door het gronddoek afgesloten, waardoor onkruid geen kans krijgt. Wel is het doek waterdoorlatend, zodat het regenwater goed afgevoerd kan worden. Ook is het eenvoudig om door het doek heen planten te planten.
Waarom worteldoek?
Worteldoek wordt gebruikt om zo min mogelijk onderhoud te hebben. Door het doek is onkruid verwijderen grotendeels verleden tijd. Niet al het onkruid wordt tegengegaan met worteldoek. Kleine woekering van onkruid kan alsnog voorkomen. De zaadjes waaien vanaf bovenaf erin, echter krijgt het geen kans om goed te wortelen, waardoor het eenvoudig te verwijderen is.
Wanneer worteldoek toepassen?
Worteldoek wordt toegepast onder oppervlakte waar makkelijk onkruid kan voorkomen, zoals onder bodembedekkers zoals grind / split of houtsnippers / boomschors. Dit wordt vaak rechtstreeks op de onderlaag aangebracht waar onkruid eenvoudig doorheen kan groeien. Met de toepassing van het gronddoek wordt de onderlaag afgesloten. Brengt minimaal een laagdikte aan van 5cm bovenop het doek om verschuiving van het doek te voorkomen.
Worteldoek leggen onder grind
Bodembedekkers (grind / split / houtsnippers / boomschors) zijn bij uitstek geschikt om toe te passen in combinatie met worteldoek. Let er wel op dat het wordt gebruikt bij siertoepassingen of bij een looppad. Worteldoek is niet geschikt om toe te passen onder een oprit met daarover grind. Doordat het grind afgerond is blijft het makkelijk rollen op het worteldoek. Niet alleen slijt het doek dan snel, maar er ontstaan ook gaatjes wat de levensduur niet ten goede komt. Voor een oprit kan beter de combinatie worden gemaakt met grindplaten of splitplaten (evt. met worteldoek) in combinatie met grind en split.
Worteldoek leggen onder bestrating
In sommige gevallen wordt worteldoek onder bestrating aangeraden. Dit heeft echter geen toegevoegde waarde als onkruidbestrijding. Onkruid dat door de voegen van het bestrating komt is van bovenaf erin gewaaid.
Hoe worteldoek leggen?
Worteldoek leggen is eenvoudig zelf uit te voeren. Het is leverbaar in diverse formaten, zowel voor kleine oppervlakte in handige meeneemverpakking als op rol voor grotere oppervlakten. Het doek bevat een handige vakverdeling om de 25cm. Deze vakverdeling helpt in het leggen van het doek, of in het uitsnijden voor bijvoorbeeld beplanting. Behalve een schaar of een mes en een schop is niet veel nodig om zelf worteldoek te leggen. Voordat gestart wordt is het aan te raden het oppervlakte zo recht mogelijk te krijgen. Des te mooier en strakker is straks het eindresultaat. Als de ondergrond voldoende recht is kan gestart worden met het uitleggen of uitrollen van het worteldoek. Zorg ervoor dat het doek overal goed aansluit, ook in de hoeken.
Indien het doek in banen wordt aangelegd is het aan te raden het doek voldoende (+/- 10cm te laten overlappen). Zo krijg je geen open ruimtes in het doek en gaat ook geen grind onder het doek zitten.
Als het doek goed is uitgelegd kan het op de enkele punten worden vastgelegd met hoopjes grind of eventueel een grondpen. Dit voorkomt dat het doek wegwaait of gaat schuiven, maar geeft nog wel ruimte om aanpassingen te doen in het leggen. Snij het doek vervolgens om de beplanting heen of maak de gaten voor eventuele beplanting. Tot slot kan het gehele oppervlakte worden voorzien van de gewenste bodembedekker. Gebruik geen zand of aarde omdat hierin onkruid kan gaan groeien.
Worteldoek vastzetten
Het worteldoek kan worden vastgezet met hoopjes grind. Het grind geeft voldoende gewicht mee om te zorgen dat het doek niet wegwaait. Bij de toepassing van grind of split is het gebruik van grondpennen of worteldoek pennen niet nodig.
Worteldoek pennen gebruiken?
In sommige gevallen wordt het gebruik van grondpennen aangeraden om het gronddoek vast te zetten. Bij grind / split is dit eigenlijk niet nodig. Het gesteente heeft zelf voldoende gewicht om het op zijn plaats te houden. Bij lichtere bodembedekkers zoals houtsnippers kan een grondpen eventueel wel gebruikt worden. Op de markt zijn speciale grondpennen te koop, maar een simpele haring of een stuk ijzerdraad voldoet in de meeste gevallen ook.