Help, mijn zandbak blijft nat

Zandbak blijft nat

Een mooie nieuwe zandbak en een paar regenbuien verder en het zand in de zandbak blijft nat. Onvoldoende afvoer van het (regen) water zorgt in de meeste gevallen voor een natte zandbak. Twee tips voor het droog houden van je zandbak:

Speelzand bestellen

1. Afdekken Zandbak

Het afdekken van de zandbak zorgt ervoor dat er geen water in de bak kan lopen tijdens regen. Daarnaast kan de afdekking ervoor zorgen dat geen ongewenst vuil in de bak kan komen, zoals bladeren of uitwerpselen van katten. Het nadeel van afdekken is dat vochtig zand op deze manier eerder gelegenheid kan geven tot de groei van bacteriën.

Dek je zandbak af met een platform van houtenplanken, hierdoor kunnen geen katten of bladeren in je bak komen, maar ventileert de zandbak wel voldoende, in tegenstelling tot een volledig waterdichte afdichting.

2. Goede opbouw van de zandbak

Een goede opbouw van de zandbak zorgt ervoor dat water niet kan blijven staan in de bak en dat je kinderen niet hoeven te spelen met nat zand (en alle natte kleren ten gevolge). Een goede opbouw is gebaseerd op diverse soorten zand. De ondergrond van de tuin kan geschikt zijn om voldoende water door te laten of een speciaal uitgegraven bak (hoeft niet diep te zijn). Een goede opbouw kan zijn, grond (de ondergrond van je tuin), grof rivierenzand (voor goede doorstroom van het water, drainage), enkele grind tegels, en een toplaag van Speelzand. De grindtegels zorgen ervoor dat het zand zich niet mengt met de grond en het grove zand. Daarnaast zorgen de grindtegels mede voor de afvoer van het water.

Wist je dat kaneel in de zandbak insecten weg houdt?

Speelzand is dusdanig ‘stevig’ dat kinderen bouwwerken kunnen maken van het zand, maar daarnaast los genoeg om niet alles te laten plakken, af te geven of erg vies te worden. Rivierenzand is dus niet geschikt voor de zandbak zelf door de grove structuur. Voor drainage onder het zand is rivierenzand (ook wel Drainagezand genoemd) wel geschikt.

Behalve grindtegels kan kippengaas ook op de grond worden bevestigd, zo kan aarde niet mengen met het zand, maar kan het water wel doorlopen in de grond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

string(0) ""
string(21) "tussen 08:00 en 12:00"

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid